Rondstruinen op Oerol, zonder te verdwalen

Door Aljan Scholtens op 9 april 2024
Je bent op Terschelling, de wind waait door je haren. Fietsend door het prachtige landschap, op weg naar Oerol. Maar terwijl je om je heen kijkt besef je dat je dit bospaadje al eens hebt gezien. Je bent verdwaald! Gelukkig, de interactieve kaart van Wolf Maps zit gewoon in je broekzak. Een digitaal hulpmiddel op je smartphone waarmee jij je weg wel weet te vinden. Verdwalen is vanaf nu alleen nog maar een keuze die je zelf maakt. Gewoon, als je de drukte even wilt ontsnappen. Ga je mee naar Oerol?

Carola Poleij - Oerol Festival
Carola Poleij - Oerol Festival

Oerol, een festival vol theater, muziek, dans en storytelling op bijzondere plekken in de natuur van Terschelling. Navigeren door het uitgebreide programma en over het eiland is een uitdaging. Wolf Maps maakt dit eenvoudiger.

Eén van de grootste festivals van Nederland, in één oogopslag

Oerol is misschien wel een van de grootste festivals van Nederland. Het festivalterrein is namelijk zo groot als heel Terschelling. Oerol is al jaren dé ontmoetingsplek waar jaarlijks 50.000 verschillende mensen en generaties met liefde voor kunst, cultuur en natuur samenkomen. Met ongeveer 60 locaties voor straattheater, muziek, beeldende kunst, storytelling en talks.

Maar zo’n groot event brengt ook uitdagingen met zich mee. Denk alleen al aan al die verschillende locaties. Hoe komen bezoekers makkelijk van A naar de volgende band? Een website is leuk, maar werkt op het moment suprême eigenlijk helemaal niet zo goed.

Een interactieve en digitale kaart past gewoon makkelijk in je broekzak. Eén kaart met handige tags en categorieën, die je ook nog eens eenvoudig deelt met je vrienden.

Van idee naar interactieve kaart

Inmiddels wordt de interactieve kaart van Oerol jaarlijks door tienduizenden bezoekers gebruikt en heeft in totaal bijna een miljoen weergaven. Dat alles begon ooit met een compact wensenlijstje van Carola – hoofd Marketing en Communicatie van Oerol Festival. En daar zijn wij mee aan de slag gegaan!

  1. De kaart moet allereerst gebruiksvriendelijk zijn: ‘We hebben geëxperimenteerd met verschillende kaarten, maar deze werken vaak niet zo intuïtief wat ervoor zorgt dat ik ze niet voor Oerol gebruik.’ Wolf Maps is makkelijk te gebruiken én te onderhouden. Een win-win voor iedereen.
  2. De kaart moet bij het merk van Oerol passen.
  3. Oerol wil niet afhankelijk zijn van een app: ‘Een app downloaden kost tijd, we willen juist dat onze bezoekers zo makkelijk en snel mogelijk onze eigen kaart kunnen gebruiken.’

Say no more! Met onze visie op interactieve kaarten hebben we een plan gemaakt dat past bij de wensen van Oerol. We hebben vragen beantwoord zoals: waar mogen bezoekers komen en waar vooral niet? Wat gaat de bezoeker helpen om op de juiste locatie te komen? En zo hebben we voor de vormgeving van de kaart gebruikgemaakt van onze meest intuïtieve features.

Jeroen Cremer
Jeroen Cremer

Wat een topkaart hebben jullie gemaakt voor Oerol, waarvoor dank! Supermakkelijk in gebruik om acts te vinden op het eiland, goede filters (wat is gratis en waar tickets voor nodig?) en fijne functionaliteiten.

Tijd voor actie

Een account en kaart aanmaken is zo gedaan. Daarna konden we aan de slag. Stap voor stap naar een gebruiksvriendelijke kaart voor bezoekers van Oerol. Tijd voor actie dus!

  • Stap 1: Als eerste hebben we de huisstijlelementen zoals logo, header afbeelding en merkkleuren van Oerol Festival toegevoegd. Een natuurlijke en mooie look die nu ook matcht met de interactieve kaart. Dat zorgt voor herkenning.

  • Stap 2: Vervolgens hebben we eerst de categorieën aangemaakt. Nog voordat we de daadwerkelijke locaties toe hebben gevoegd. Dan krijg je een goed beeld van hoe de kaart eruit komt te zien. Inmiddels gebruikt Oerol categorieën op basis van type voorstelling zoals straattheater, voorstelling, expo en talk. Maar ook op basis van service zoals shop, VVV, servicepunt en het festivalhart.

  • Stap 3: Nu wordt het eventjes technisch: we hebben met de ontwikkelaar een plan gemaakt om alle acts te importeren uit de database van de website. Het resultaat? Binnen no-time een goedgevulde kaart.

  • Stap 4: Carola en haar collega’s konden vanaf nu zelf aan de slag om de kaart verder aan te vullen. Bijvoorbeeld met beeldmateriaal, nieuwe plekken, tags, informatiepunten en uitgebreidere informatie over het programma.

  • Stap 5: De kaart is sinds livegang terug te vinden op hun eigen subdomein kaart.oerol.nl zodat iedereen, of je nou bezoeker of bewerker bent, razendsnel de kaart kunt bekijken en gebruiken.

Laten we het eens hebben over de functionaliteiten

Zowel Oerol als Wolf Maps houden van grenzeloze mogelijkheden. Van de natuur, inspiratie en een ontdekkingstocht. Diezelfde ervaring willen we bezoekers van Oerol Festival geven. Daarom een paar van onze functionaliteiten en voordelen in de spotlights:

Vind je act

We verbeteren onze kaart voor een nog betere ervaring voor bezoekers van Oerol. Je kunt nu in het zoekveld direct zoeken naar een act, locatie, adres en plaats. Wel zo handig, als je op het eiland staat en snel de volgende act wilt vinden.

Maak drukke locaties beter vindbaar

Op sommige plekken – zoals West-Terschelling en Midsland – is het tijdens het Oerol-festival drukker dan op andere plekken. Met meer toffe acts en voorstellingen. Daarom zie je nu een stapel van pins, dat noemen we ‘stacks’. Hiermee maken we in één oogopslag zichtbaar dat er meer te doen is dan je wellicht op het eerste oog ziet. Klik op een pin of zoom in op de locatie en ontdek meer!

Positieve impact op de natuur

Oerol Festival omarmt de schoonheid van de natuur. Niet voor niets dus dat het festival zich richt op een duurzame ervaring van kunst in de natuur en van de cultuur van Terschelling. Extra trots dat dankzij Wolf Maps het aantal gedrukte papieren fietskaarten met 30% is verlaagd!

Carola Poleij - Oerol Festival
Carola Poleij - Oerol Festival

Tim en Aljan van Wolf Maps stonden voor, tijdens en na het festival klaar om de gebruikerservaring te optimaliseren. Belangrijk detail: de oplage van onze gedrukte (fiets)kaart is drastisch verlaagd dankzij de digitale kaart.

Wolf Maps is de interactieve festivalkaart

Alles wat je van tevoren hebt gevisualiseerd komt dankzij de interactieve festivalkaart van Wolf Maps tot leven. Eén digitale kaart waarbij we een innovatief en creatief samenspel creëren tussen aanbod en beleving. Voor alleen de allerbeste ervaring voor bezoekers, sponsoren en andere betrokkenen. Of je nou theater maakt, een muziekfestival organiseert of een educatief of informatief event opzet.

Check-check-dubbelcheck?

Past Wolf Maps bij jouw event of festival?

  • Locatiegebruik is anoniem
  • On the spot te gebruiken, net zoals tienduizenden bezoekers van Oerol
  • Voor, tijdens en na het festival wordt de kaart bezocht
  • Papierloos voor een positieve footprint op natuur en milieu

Backstage nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven hoe Wolf Maps zich ontwikkeld? Meld je aan voor onze backstage nieuwsbrief.