Remote Wolf Maps bouwen

Door Aljan Scholtens op 26 september 2022

Eind 2020 stonden Tim en ik op het punt om opnieuw een bedrijf te beginnen. Er was alleen één probleem. Tim woont in Amsterdam en ik (toen nog) in Groningen. We kwamen snel tot een conclusie: door Covid-19 werkt iedereen thuis, dan moeten wij dat toch ook kunnen? Inmiddels willen we niet anders. In dit artikel vertel ik meer over hoe wij remote werken.

Kort terug door de tijd

Voordat ik meer kan vertellen is er een klein stukje geschiedenis nodig. Tim en ik werken al sinds 2007 samen, best lang dus. Door die eerste jaren hebben we elkaar heel goed leren kennen, ondanks dat we erg verschillend zijn. Ik heb van die periode een aantal dingen geleerd die nu ontzettend handig voor ons blijken.

  • We hoefden vaak maar in één zin een bepaald concept aan elkaar uit te leggen en de ander begreep het volledig. Heel praktisch dus. Met andere mensen kun je soms uren praten en dan zit je nog niet op één lijn.
  • Net als een getrouwd stel (jaja) kun je vaak aanvoelen of er iets aan de hand is met de ander, soms zelfs op afstand. Erg handig om dingen uit te praten of bespreekbaar te maken.

Met deze basis gingen we dus remote een bedrijf opstarten, best fijn, maar hoe ziet dat er praktisch gezien uit?

Structuur & planning

We hebben onze vaste momenten dat we elkaar spreken. Iedere twee weken op maandag om 9:00 uur hebben we een Sprint Planning. We bepalen dan samen wat we die twee weken daarop gaan doen. De andere maandagen praten we onze voortgang bij.

Wat we niet doen zijn dagelijkse stand-ups. We hebben onze handen vol aan onze sprint planning. We willen zoveel mogelijk onze tijd vrij inplannen om ons goed vast te bijten in complexe uitdagingen. En als we elkaar nodig hebben weten we elkaar te vinden voor een kleine brainstormsessie of een vraag.

Het bizarre is dat digitaal brainstormen voor ons beter werkt dan in IRL. Blijkbaar is er dan minder afleiding door gezelligheid.

Tja, wat niet veel gebeurd zijn fysieke borrels. Dus die plannen we af en toe digitaal in op een avond. Dan zitten we voor onze beeldschermen en camera’s digitaal met elkaar te borrelen. Werkt verbazingwekkend prima als je elkaar goed kent.

Apparatuur & Tools

In de eerste paar weken hebben we ervoor gezorgd dat we beide goede apparatuur hebben. Daar zijn eigenlijk twee onderdelen het meest essentieel.

  • Microfoon: Tim heeft een Elgato Wave:3 en ik een Røde Podmic. Het is toch heerlijk als iemand anders je perfect kan verstaan? Hoef ik niet uit te leggen lijkt me.
  • Camera: Tim heeft een Sony A6400 en ik een Sony A7III, perfect voor haarscherp beeld. Het is wel een klein uitzoekwerkje om ze aan de praat te krijgen als webcam, maar een goede zoekopdracht doet wonderen.

Zonder een internetverbinding met een goede upload stottert je beeld alsnog, dus dit is uiteraard je basis. Ik heb de keuze tot glasvezel en met een upload van 200mbit, meer dan genoeg. Stottert het vervolgens alsnog? Gebruik dan een netwerkkabel.

Met deze apparatuur nemen we ook onze podcast remote op. Luisteraars hebben vrijwel niet door dat we vele kilometers bij elkaar vandaan zitten.

Discord

Geen Google Meet of Microsoft Teams, maar van origine communicatie tool voor gaming: Discord. Het mooie van Discord is dat ze ‘Voice Channels’ hebben. Een Voice Channel is in feite een soort audio-chat-box waar je in kunt gaan zitten met meerdere mensen, zonder dat je iemand hoeft te bellen. In ons geval ideaal, want we kunnen elkaar makkelijk aanspreken. De drempel is laag.

Gezondheid

Check, we werken veel achter de computer, niet zo goed voor de gezondheid. Daar proberen we ook wat mee te doen.

  • We proberen één keer per week simultaan een lunch run te doen. En nee, we communiceren dan niet met elkaar, maar het is meer om elkaar te motiveren om te gaan sporten.
  • Een startup is niet 24/7 leuk, soms heb je een keer een dipje. Het kan zijn dat dit remote minder snel boven tafel komt. Maar we pakken echt momenten om te praten over hoe we er bij zitten. Dit gaat tegenwoordig zelfs stukken beter dan jaren terug toen we nog bij elkaar op kantoor zaten.

Uitdagingen

Ook zijn er uitdagingen. Met twee mensen is het makkelijker, vooral als je elkaar goed kent. Hoe zit dat als je team groter wordt? Blijf je dan volledig remote? En hoe zit het met tijdzones, werkt het dan nog steeds fijn? Heel eerlijk, we willen geen problemen maken die er nog niet zijn, die lossen we tegen die tijd wel op.

Nu is het zo dat Tim zometeen niet remote werkt vanuit Amsterdam, maar vanuit de VS. We hebben ons voorbereid. In een volgend artikel ga ik vertellen hoe het ons vergaat.

Meer lezen?

Zo was ons allereerste Wolf Maps-event

Zo was ons allereerste Wolf Maps-event

Lees artikel
Wij de techniek, jij de vrijheid

Wij de techniek, jij de vrijheid

Lees artikel

Backstage nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven hoe Wolf Maps zich ontwikkeld? Meld je aan voor onze backstage nieuwsbrief.