How to: Kaart voor Nationaal Park Drentsche Aa

Door Aljan Scholtens op 24 mei 2022
Als ontwikkelaars van Wolf Maps maken Tim en ik uiteraard zelf wel eens een kaart. Het helpt ons de tool te testen, maar het resulteert ook in mooie voorbeeldkaarten. En met elke kaart die we maken, worden we steeds betere kaartmakers. Oftewel: een kaartmaker, hoe word je dat?

Nationaal Park Drentsche Aa was mijn keuze om te gaan maken. Een landschap vol prachtige bossen, mooie stroompjes en hunebedden van duizenden jaren oud. En ik ben er opgegroeid. Een kaart maken is echter niet voor iedereen vanzelfsprekend. In deze blog vertel ik daarom meer over hoe ik de kaart van NP Drentsche Aa heb gemaakt en met welke tips jij dat voor jouw gebied kan doen.

Informatie verzamelen

De eerste stap ik die heb gezet: checken of er al een digitale kaart aanwezig is. Het enige wat ik kon vinden was een mooie PDF kaart. Zo’n PDF kaart is leuk om van tevoren het gebied mee te scannen, maar het is minder handig om details te zien of om te gebruiken in het gebied zelf. Wel biedt het de perfecte uitgangspositie voor de nieuwe interactieve kaart. De organisatie van het NP Drentsche Aa kent het gebied immers het beste.

PDF kaart van het Nationaal Park Drentsche Aa

Een nieuwe kaart

Vervolgens heb ik een nieuwe kaart in de Studio van Wolf Maps aangemaakt. Dit kun je zelf ook doen door een account aan te maken.

Een logo van het NP Drentsche Aa en een achtergrondfoto van het kenmerkende beekdallandschap vormen het startpunt van de kaart. Verder heb ik een korte beschrijving toegevoegd, zodat bezoekers weten wat ze van de kaart kunnen verwachten.

Omlijning

NP Drentsche Aa is herkenbaar aan de omlijning van het gebied. De omlijning heb ik eenvoudig als databestand uit Open Street Map gehaald. In de meeste gevallen hebben organisaties zelf wel de omlijning van hun gebied paraat, maar aangezien dit een voorbeeldkaart is heb ik het opgelost met Open Street Map. Mail me als je ook een omlijning in je kaart wilt hebben.

Categorieën aanmaken

Het volgende wat ik heb gedaan zijn categorieën aanmaken. Deze helpen de kaartbezoeker om sneller te focussen op een bepaalde categorie door middel van kleur en symbool. Op basis van de PDF-kaart heb ik een aangepaste set van categorieën kunnen maken.

Door eerst categorieën toe te voegen krijg ik als kaartmaker een beter beeld waar ik de plekken kan gaan indelen. Het is een soort blauwprint voor de rest van de kaart.

Categorieën toevoegen, wijzigen en verslepen

Plekken toevoegen

In veel gevallen zijn er datasets beschikbaar van bepaalde bestaande gebieden, deze kunnen in Wolf Maps geïmporteerd worden zodat de plekken direct op de kaart getoond worden. In dit geval had ik geen beschikking tot zo’n dataset, dus ben ik de plekken handmatig gaan toevoegen.

De kaart is nog niet af. Momenteel ben ik bezig met het vullen van de content. Ik wil overal goede foto’s bij plaatsen en een duidelijke beschrijving van wat je er kunt verwachten.

Wandeltochten

Als laatste heb ik een aantal wandeltochten aan de kaart van het NP Drentsche Aa toegevoegd. Dit zijn bestaande GPX bestanden die ik kan uploaden in Wolf Maps. Ik voeg deze toe aan het startpunt van de route.

De wandeltochten zijn niet te vinden in de PDF kaart, omdat je er vanwege het gebrek aan detail weinig aan zou hebben. Met een interactieve kaart kun je wél inzoomen, je kunt je locatie op je telefoon aanzetten en de route daadwerkelijk in het gebied gebruiken.

NP Drentsche Aa

Al jaren maak ik zelf wandelroutes voor hiken in de bergen of voor meerdaagse wandelingen in Nederland. Nu ik aan Wolf Maps werk waar ik een complete kaart kan maken voelt dat wel heel erg tof. En met Wolf Maps kan iedereen een kaartmaker zijn. Wil je ook eens een kaart maken? Meld je dan aan via Wolf Maps. Voor vragen mag je me altijd mailen op aljan@wolfmaps.com.

Bekijk hieronder de volledige kaart.

Backstage nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven hoe Wolf Maps zich ontwikkeld? Meld je aan voor onze backstage nieuwsbrief.