Een kaartmaker, hoe word je dat? (Deel 1)

Door Aljan Scholtens op 20 juni 2024

De voordelen van een interactieve kaart zijn oneindig. Het is de manier om plekken te ontdekken, ervaringen op te doen. Avontuur! We gebruiken onze eigen kaarten ook graag zelf. Onze collega Aljan houdt bijvoorbeeld van fotografie en hiken in de bergen. En ook dichtbij huis is genoeg te zien. Dus hij maakte een meerdaagse trektocht door Nationaal Park Drentsche Aa in Wolf Maps. Wil jij ook een echte kaartmaker worden? De oneindige voordelen zelf ervaren? Aljan deelt zijn ervaringen met je.

Even terug: waarom een interactieve kaart?

Lijstjes, we zijn er dol op. Overal op het internet vind je lijstjes met top10 bezienswaardigheden en activiteiten. Van de mooiste plekken en routes. Zo ook in Drenthe. Heel soms worden die tips verwerkt in een afbeelding of infographic. Maar juist een digitale kaart voegt een nieuwe dimensie toe aan het delen van aanbod en ervaringen: interactie. Een compleet en visueel strak plaatje, maar dan passend bij de behoeften van de bezoeker. Het resultaat? Voldoende aandacht voor jouw bestemming die ook nog eens lekker makkelijk te onderhouden is. Dus geloof ons, de interactieve kaart is next level gebiedsmarketing. Maar oké, waar begin je? We gaan snel door naar de kaart.

Zo word jij meester over je kaart

Regelmatig loop ik met een goede vriend zelfgemaakte meerdaagse wandeltochten. Deze routes houd ik vaak voor mezelf. Maar gezien ik een hele mooie tool bouw die zich daar perfect voor leent ben ik aan de slag gegaan om de route in Wolf Maps te zetten.

Ik maakte vervolgens met een paar klikken een account aan in de studio van Wolf Maps en voegde het logo, een achtergrondfoto en een korte omschrijving toe. Het ‘mappen’ kon beginnen!

Na het aanmaken van een account kun je al vrij snel een kaart maken die snel en goed te gebruiken is. Laten we eens inzoomen op hoe je meester over je kaart wordt. Hoe je controle houdt en die volgende stap in gebiedsmarketing en communicatie met jouw doelgroep(en) maakt.

Jouw kaart verdient alle aandacht, toch? Bekijk ook onze vijf tips voor een succesvolle kaart.

1. Stel de juiste taal in

Trek je alleen bezoekers uit de omgeving, dan kies je voor een kaart in het Nederlands. Maar je kunt ook heel eenvoudig je kaart beschikbaar maken in het Engels. Ja, toen we zeiden dat onze kaarten overal werken bedoelden we natuurlijk écht overal (en voor iedereen die de Engelse taal machtig is).

2. Omlijning

Het moest in het voorbeeld van Drentse Aa duidelijk zijn dat het om een gekaderd gebied ging. Daar gebruik je de tool voor het omlijnen voor. Je kunt hiervoor een GeoJSON-bestand uploaden via de settings. Kom je er niet uit? Mail ons gerust.

3. Categorieën en tags

Categorieën en tags geven bezoekers de mogelijkheid om in de kaart te filteren en te focussen. We gebruiken hiervoor kleuren en symbolen. ‘Net zoals ik dat voor de interactieve kaart van de meerdaagse wandeltocht heb gedaan, kun je makkelijk een eigen set categorieën samenstellen.’

Categorieën en tags werken dus als een soort blauwprint voor de rest van de kaart. Kleine tip: je kunt zelfs een specifieke categorie selecteren en alleen die URL kopiëren om te delen met je bezoekers.

Categorieën en tags in Wolf Maps

4. Plekken toevoegen en prioriteren

Van al dat hiken krijg je trek, toch Aljan? Dus we willen ook weten wat een perfecte picknickplaats is of waar je een kop koffie kunt halen. Dit soort belangrijke plekken kun je importeren vanuit een extern bestand waardoor al je aanbod in één keer inzichtelijk is. Maar natuurlijk kun je plekken ook handmatig toevoegen.

Wil je dat ene koffiehuisje extra aandacht geven? Dan kun je prioriteit (hoog of laag) geven aan de categorie. Maar je kunt een plek ook als ‘belangrijk’ instellen.

5. Tekst, video en audio

Nadat je jouw plekken hebt toegevoegd kun je deze aanvullen met eigen en unieke afbeeldingen, omschrijvingen en geluids- of videofragmenten. Een video waarin de boswachter vertelt over het broedseizoen of een video van de band die optreedt tijdens jouw festival is natuurlijk altijd een leuke toevoeging!

6. Wandelroutes

Nog even over die oneindige voordelen van een interactieve kaart van Wolf Maps. Naast plekken kun je bijvoorbeeld ook wandel- en fietsroutes toevoegen. Zonder dat de kaart een onoverzichtelijk chaotisch zooitje wordt. Dankzij de kaart kun je makkelijk inzoomen. En als je de locatievoorziening op je telefoon aanzet, kun je de kaart direct tijdens het wandelen of fietsen gebruiken als een navigator.

7. Luchtfoto’s

Wil je een snel veranderende omgeving in kaart brengen - een nieuwe wijk bijvoorbeeld - of jouw verhaal meer kracht geven met échte omgevingsfoto’s in plaats van een platte kaart met omlijning? Waar je de natuur echt ervaart en de dieren bijna kunt spotten? Recente luchtfotografie is beschikbaar voor onze klanten. In deze blog lees je alles over luchtfoto’s.

De fijne kneepjes

Ikzelf maak al meerdere wandelroutes en kaarten. Hoe tof is het dat je hiervoor je eigen techniek kunt gebruiken? Met Wolf Maps kan echt iedereen een kaartmaker zijn. Wil je met eigen ogen zien hoe je alle tips toepast in jouw eigen kaart? In deze video leggen we alle fijne kneepjes van het mappen nog even uit.

En door!

Als kaartmaker ben je natuurlijk na het lezen van deze blog toe aan een volgende stap. In deze blog delen we nóg meer handige tips en features.

Wil je eens sparren over de mogelijkheden voor jouw kaart? Mail dan naar aljan@wolfmaps.com.

Meer lezen?

Wandel- en fietsknooppunten op de kaart

Wandel- en fietsknooppunten op de kaart

Lees artikel
Zo was ons allereerste Wolf Maps-event

Zo was ons allereerste Wolf Maps-event

Lees artikel

Backstage nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven hoe Wolf Maps zich ontwikkeld? Meld je aan voor onze backstage nieuwsbrief.