De toekomst is hier; onze eerste cases met het Open Data Platform Plaece

Door Aljan Scholtens op 11 juni 2024
Van tech-savvy mensen tot kantoortijgers en alles wat daartussenin zit; iedereen kan een kaart maken met Wolf Maps. Het leukste deel? Jouw kaart vullen met hotspots. Dat kan natuurlijk handmatig – want juist die plekken zijn nog onontdekt. Maar vanaf nu kun je in Wolf Maps ook gebruikmaken van een (toeristische) database: Plaece, van Insiders (ook wel bekend als Open Data Platform - ODP). Om je kaart supersnel te vullen met bestaande plekken, inhoud en routes. En alle andere voordelen? Die delen we in deze blog met je.

Open data?

In een eerder geschreven blog doken we al eens in het fenomeen open data. Want 100% open data is de toekomst. Van de wereld, voor de wereld. Het is alleen aan jou om die informatie een plekje op de kaart te geven.

Nog makkelijker hotspots toevoegen

De koppeling met Plaece is een langgekoesterde wens waarmee we nóg een stap verder gaan. Niet alleen van ons, maar ook van onze gebruikers. Samen met Marketing Drenthe, City Marketing Assen, Merk Fryslân en Marketing Groningen hebben we de eerste stappen gezet in de koppeling met Plaece. Laten we Open Data dus echt voor unieke cases werken. Nu nog in Noord-Nederland, straks overal.

Dankzij de koppeling hoef je (bestaande) plekken niet meer handmatig toe te voegen, maar kun je deze gewoon met één (of misschien twee) klikken importeren in je eigen kaart. Scheelt dubbel werk en de informatie die je toevoegt blijft ook nog eens up-to-date. De controle wordt gedaan door dataspecialisten en jij kunt nu aan de slag met waar het echt om draait: zo veel mogelijk mensen bereiken met jouw interactieve kaart.

Hoe gebruik je Plaece in Wolf Maps?

Is het dan echt zo eenvoudig? Absoluut, Open Data is magisch. Tot nu toe hebben we een aantal cases in Drenthe waarbij gebruik wordt gemaakt van Plaece, maar daarover later meer. Eerst even een korte uitleg.

Wil je data uit Plaece halen? Dan zie je in één oogopslag aan de grijze bolletjes welke bestemmingen en locaties je direct kunt toevoegen. Zoom in, kies de locatie die je wilt toevoegen, klik en klaar. Eén keer knipperen met je ogen en een nieuwe plek is toegevoegd aan jouw kaart. Inclusief omschrijving, afbeelding en eventuele geluidsfragmenten.

Locaties uit Plaece zichtbaar als grijze dots

Naast locaties kun je ook andere soorten data toevoegen. Zoals fiets- en wandelroutes. Binnen een paar minuten heb je een goedgevulde kaart met onmisbare plekken die je natuurlijk kunt blijven uitbreiden met jouw eigen unieke locaties en waardevolle input.

Jouw kaart, jouw unieke touch

Maak je gebruik van Plaece, dan worden omschrijvingen, afbeeldingen en andere informatie direct overgenomen vanuit het bestaande platform. Aangeleverd en onderhouden door anderen. Maar we begrijpen het ook als je jouw eigen tone of voice aan wilt houden of unieke verhalen en fotografie wilt delen die beter passen bij jouw doel(groep). Daarom kun je – ook nadat je een locatie uit Plaece hebt geïmporteerd – aanpassingen doen in de locatie op jouw kaart. Je kunt alle velden overschrijven met eigen informatie: de omschrijving, afbeelding en geluidsfragmenten.

Pas alsnog eenvoudig de locatie aan naar jouw voorkeuren

Dat betekent alleen wel dat er geen directe koppeling meer is met Plaece en dat je de locatie zelf up-to-date moet houden met de juiste informatie. Natuurlijk kun je de koppeling op een later moment eenvoudig herstellen. Je switcht zelf tussen eigen unieke input en waar je toch liever gebruikmaakt van bestaande data. Liever alles één-op-één overnemen vanuit Plaece? Kan ook! Jij hebt de regie.

De eerste case met Plaece

Natuurlijk waren we al trots op onze mooie provincie, een deel van ons team heeft hier hun homebase. Maar we hebben ook toffe kaarten mogen faciliteren: voor Assen, Verhalenweekend Drenthe, Nationaal Park Drentsche Aa, Gemeente Aa en Hunze, Emmen en meer. Allemaal met focus op cultuur, recreatie, natuur en historie in Drenthe.

De koppeling met Plaece is dan ook ontstaan uit een gezamenlijk initiatief van meerdere Drentse Gemeenten en toeristische aanbieders. Nadat Gemeente Aa en Hunze live gingen met hun interactieve kaart, volgden al snel andere gemeenten en stichtingen. We zochten vervolgens naar de juiste verbinding tussen deze kaarten: daarom gebruikt elke kaart nu dezelfde Drenthe-huisstijl én een gezamenlijke database. De volgende stap? Nog beter en efficiënter samenwerken en niet onnodig dubbel werk doen. En zie daar, de koppeling met Plaece.

Gemeente Tynaarlo en Wolf Maps

Ondernemers, gemeenten en stichtingen kunnen sneller aanpassingen doen in Plaece voor nog meer up-to-date informatie over locaties. Maar kaarten kunnen ook nog eens met elkaar gekoppeld worden: bezoekers navigeren dan nog beter tussen bestemming A en B, kunnen grenzeloos genieten van Drenthe. En wie weet, gaan we in de toekomst met deze koppeling provinciale grenzen of zelfs landgrenzen over. Wat er ook gebeurt, het is te vinden in Wolf Maps.

Zien hoe het werkt? Bekijk dan de video met uitleg.

Backstage nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven hoe Wolf Maps zich ontwikkeld? Meld je aan voor onze backstage nieuwsbrief.