Een kaart voor de groeiende Blauwestad

Door Aljan Scholtens op 24 mei 2022

Een kaart met ontwikkelingen van Blauwestad is gelanceerd. Met Mirjam Pijning praat ik over de totstandkoming van deze kaart.

Er vliegen een aantal brandganzen over en hun schaterende geluid doet me beseffen hoe kalm het hier is. Ik sta vlakbij de haven van Blauwestad en loop over een brede steiger naar de andere kant van het water. Daar zijn een paar jongetjes op het strand aan het spelen en verderop loopt een man zijn hond uit te laten. Stiekem voelt het een beetje als vakantie.

Ik wandel door het gebied met Mirjam Pijning. Zij is freelance designer en tekstschrijver voor Projectbureau Blauwestad.

Er wordt momenteel veel gebouwd in het gebied. En dat is precies waarom we zijn samengekomen. Vandaag interview ik Mirjam over haar ervaring met Wolf Maps, maar ook over haar eigen interesse in kaarten.

Mirjam, hoe is Blauwestad ontstaan?

Blauwestad is een nieuw dorp in Oost-Groningen.

Eind jaren tachtig van de vorige eeuw had de landbouw in dit gebied het zwaar. Boeren hadden geen opvolgers, jongeren vertrokken en de werkloosheid was hoog. Vanwege de krimp in deze regio moest een gebied met natuur, woningen en recreatie de regio weer aantrekkelijk maken. In 2005 werd met het onder water zetten van landbouwgrond de eerste stap gezet. Het Oldambtmeer ontstond en is de basis voor Blauwestad.

De volgende stap was het gereed maken en verkopen van de kavels. Echter, door de financiële crisis in 2008 kwam dat zo goed als stil te liggen.

Hoe is het gebied gaan groeien?

In 2015 ging het roer om vanwege de tegenvallende groei. Om meer bewoners te trekken, werd besloten ook projectmatig te gaan werken. Naast de verkoop van vrije kavels mochten projectontwikkelaars huizen bouwen en verkopen. Dit is het moment waarop de verkoop begon aan te trekken.

De tweede groeispurt ontstond tijdens Corona. Thuiswerken is in een razend tempo gewoon geworden. Nu afstand minder uitmaakt zien veel mensen het voordeel van wonen buiten de stad, met ruimte om je heen. Zo zijn er heel veel woningen in die tijd verkocht.

Schippersgevels in Blauwestad.

Wat voor kaart heeft Blauwestad nodig?

Het bouwen, woonrijp maken en inrichten van het gebied gaat inmiddels in heel hoog tempo. Dus is er een manier nodig om informatie bij de bewoners en betrokkenen te krijgen. Ik kreeg de vraag van projectleiders en het projectbureau of ik een infographic wilde ontwerpen om alle werkzaamheden van de komende paar jaar in beeld te brengen. Het moest een eenvoudig en duidelijk ontwerp zijn. Na een korte brainstorm kwamen we tot de conclusie dat een interactieve kaart de beste oplossing zou zijn.

En wat ik heel sterk vind is dat het er gewoon heel lekker uit ziet.

Hoe ben je bij Wolf Maps beland?

Blauwestad heeft een interactieve kavelkaart met een overzicht van alle kavels in het gebied. Eén van deze ideeën was om deze kaart met de nieuwe kaart te combineren, maar ze dienen beide een totaal ander doel.

Daarom vroegen we ons af of we een extra kaart, volledig op maat, moesten laten ontwikkelen voor de bouwactiviteiten. Maatwerk kost vaak veel tijd en die tijd hadden we niet. Daarbij is het de vraag of het de grote investering wel waard is.

Dus verder zoeken. Al vrij snel moest ik aan jullie denken. Ik zie wel eens wat mooie dingen van jullie voorbij komen op LinkedIn, en daar was toch ergens een haakje blijven hangen. Dus heb ik contact met jullie opgenomen.

Wat spreekt je aan in Wolf Maps?

Binnen no-time stond er een eerste versie van de kaart. In Blauwestad verandert er elk jaar enorm veel. Informatie is daardoor snel achterhaald. Het mooie van Wolf Maps is dat er hele hoge kwaliteit satellietbeelden in zitten die ieder jaar vernieuwen. Zo kan iedereen meekijken met de voortgang. En wat ik heel sterk vind is dat het er gewoon heel lekker uit ziet.

Hoe ging het plaatsen van content?

Dat ging goed. Het zit allemaal erg gebruiksvriendelijk in elkaar. En wanneer nodig werd ik direct geholpen. We waren één van de eerste klanten, dus nog niet alles was perfect.

Waar zit jouw interesse in kaarten?

Mijn afstudeerscriptie ging over de kunst van het reizen, met Landart als één van de belangrijke onderwerpen. Landart gaat vooral over organische materialen in het landschap en daar een kunstwerk van maken. Het mooie van het verdiepen in Landart is dat ik zelf patronen ben gaan zien in het landschap en de natuur, dat inspireert mij weer als ontwerper.

Voorbeelden van Landart zijn de Broken Circle Spiral Hill van Robert Smithson bij Emmen, het werk van Richard Long en zelfs de Wilgenborg in Blauwestad, die door kunstenaar Merijn Vrij is ontworpen.

Een kaart is van zichzelf eigenlijk al een kunstvorm.

Wat maakt een kaart voor jou bijzonder?

Vroeger reisde ik veel naar Ierland en Schotland, we gingen dan vooral met papieren kaart op pad. Dat heeft toch iets magisch. En omdat je in dit soort gebieden heuvels en bergen hebt, vormen de hoogtelijnen op de kaarten prachtige patronen, die hebben toch iets kunstigs. Een kaart is van zichzelf eigenlijk al een kunstvorm.

Wat doe je tegenwoordig met kaarten?

Zo af en toe ontwerp ik zelf een kaart. In 2015 heb ik bijvoorbeeld een illustratieve kaart gemaakt voor Xpeditie Blauwestad, het festival ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Blauwestad.

En ik wandel heel graag, dat is iets wat ik altijd al veel heb gedaan. Ik organiseer wandelingen in kleine groepen en dan heb je toch te maken maken met kaarten en routes. Ik merk dat door buitenlucht en veel bewegen de creativiteit meer stroomt.

Kaart van Blauwestad

Mirjam en ik zetten onze wandeling voort in Reiderwolde, een groot natuurgebied ten oosten van Blauwestad. We praten verder over buiten zijn, design en vogels. Ondertussen is de kaart met werkzaamheden van Blauwestad live te bewonderen.

Meer lezen?

Wandel- en fietsknooppunten op de kaart

Wandel- en fietsknooppunten op de kaart

Lees artikel
Zo was ons allereerste Wolf Maps-event

Zo was ons allereerste Wolf Maps-event

Lees artikel

Backstage nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven hoe Wolf Maps zich ontwikkeld? Meld je aan voor onze backstage nieuwsbrief.