Waarom Wolf Maps geen app is

Door Aljan Scholtens op 26 april 2023
Zo nu en dan krijgen we de vraag waarom Wolf Maps geen app is. Het antwoord is simpel: een app is niet altijd de beste oplossing voor kaartmakers en zijn of haar bezoekers. In dit artikel leg ik uit waarom.

Karin Wolfs - Marketing Drenthe

Je ziet dat er een shift gaande is. Bezoekers zijn een beetje app-moe. Ze willen een kaart zonder iets te downloaden die direct te gebruiken is. Daarnaast liggen de ontwikkel- en beheerkosten voor een app veel hoger liggen dan bij een web app.

De bezoeker en een app

Stel je voor: je bent op een festival en je wilt graag weten waar een bepaalde artiest speelt. Of je staat in een natuurgebied en je wilt een wandelroute volgen. Als je daarvoor een app moet downloaden, kan dat behoorlijk vervelend zijn. Je moet een QR-code scannen of een URL intoetsen, dan de app downloaden (wat soms lang kan duren), je registreren met persoonlijke gegevens en je account bevestigen via een e-mail. Pas daarna kun je eindelijk de kaart bekijken. Dat kost tijd en moeite, en veel mensen zijn daar niet toe bereid.

Slechts 50% overweegt om überhaupt een app te downloaden, en nog minder is bereidt stappen als registreren af te ronden. Hoe meer obstakels, hoe sneller een bezoeker afhaakt.

Onze interactieve kaart is anders. Je hoeft alleen maar een QR-code te scannen of een URL in je mobiele browser in te typen. Dat is alles. Binnen een paar seconden kun je de kaart bekijken, er mee interacteren en ontdekken. Voor een eenmalig bezoek is dat veel gebruiksvriendelijker dan een app.

De kaartmaker en een app

Als kaartmaker heb je ook te maken met nadelen als je een app gebruikt. De content binnen een app is namelijk niet vindbaar voor zoekmachines zoals Google. Daardoor sluit je veel mensen uit die op zoek zijn naar informatie over bijvoorbeeld een bepaalde locatie. Als je een plek deelt via een app, moet de ontvanger van die info dezelfde app hebben. Dat is lang niet altijd het geval. En als je een kaart wilt delen op je website of in een blogartikel, dan kun je de kaart uit een app niet makkelijk embedden. Met Wolf Maps wel.

Waarom een web app in veel gevallen beter is

Sommige mensen denken dat een app altijd beter werkt dan een web app. Maar dat hangt er maar net van af. We hebben enorm veel tijd en aandacht besteed aan onze mobiele interface. We hebben hem uitgebreid getest met gebruikers en hun feedback gebruikt om het product te verbeteren. Het resultaat is een kaart die snel, gebruiksvriendelijk en betrouwbaar is.

Dus kortom, een app is een gesloten systeem waarbij een web app juist open is. Dus als je wilt dat zoveel mogelijk mensen je kaart vinden en gebruiken, is een web app vaak een betere keuze.

Backstage nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven hoe Wolf Maps zich ontwikkeld? Meld je aan voor onze backstage nieuwsbrief.