Alle plekken automatisch een QR-code

Door Aljan Scholtens op 6 december 2022
QR-codes zijn een snelle manier om offline en online met elkaar te verbinden. Wolf Maps genereert ze voor iedere kaart en iedere plek.

Stel je loopt door een prachtig natuurgebied langs een informatiepaneel met handige informatie. Interessant! Je wilt meer weten. Waar zijn de wandelroutes? Zijn er nog bijzondere plekken vlakbij? Kan ik ergens koffie drinken? Uiteraard is een interactieve kaart handig, en om daar te komen is een QR-code een fijn hulpmiddel. In dit artikel vertel ik het nut van QR-codes en hoe je ze kunt inzetten in Wolf Maps.

Waarom QR-codes?

Een QR-code in een notendop: Door een QR-code (Quick Response Code) te scannen met de camera van je telefoon kun je zonder te typen een webadres openen in je browser.

QR-codes zijn daarmee een snelle manier om offline en online met elkaar te verbinden. Denk bijvoorbeeld aan de volgende scenario’s.

  • Scan een QR-code op een informatiepaneel in een natuurgebied. Bekijk vervolgens op de interactieve kaart wat voor routes je bijvoorbeeld kunt lopen.
  • Scan een QR-code op het raam van een winkelpand om meer winkels te vinden in dezelfde categorie, zoals Groener Groningen doet met een netwerk van duurzame winkels.
  • Scan een QR-code op een monumentaal pand om een audiofragment over de geschiedenis van het pand te beluisteren.

Bezig met een opmars

De QR-code is de laatste jaren met een opmars bezig. Alleen in 2022 worden QR codes al 4x zoveel gescand dan in 2021. Dat heeft met een aantal zaken te maken.

In het verleden had je een specifieke app nodig om een QR-code te scannen, tegenwoordig kun je ze eenvoudig scannen met de camera app van je telefoon. Deze detecteert automatisch de QR-code.

Telefooncamera’s waren jaren terug behoorlijk wat slechter, waardoor een QR-code soms moeilijk te scannen was met bijvoorbeeld weinig licht. Voor zover ik weet heeft iedere telefoon tegenwoordig een hele goede camera.

De laatste jaren zijn mobiele websites steeds beter geworden waardoor de kans dat je teleurgesteld wordt na het scannen van de QR-code flink afneemt. Ook Wolf Maps is gemaakt voor mobiele telefoons, zodat je ook ter plekke een gebied zo goed mogelijk kunt verkennen.

Dan blijft er nog één uitdaging over: hoe genereer je de QR-code en zorg je dat hij blijft werken? Dat probleem lossen wij voor je op.

Iedere plek automatisch een QR-code

In veel gevallen moet je een lijst van URL’s door een generator laten gaan om QR-Codes te genereren of je moet ze één voor één zelf aanmaken. Een tijdrovend klusje.

Tijdens presentaties benoem ik vaak tussendoor dat Wolf Maps automatisch QR-codes genereert voor alle plekken op de kaart. Voor ons simpel, maar het blijkt vaak een uitdagend probleem te zijn. Daar hoef je je met Wolf Maps niet meer druk om te maken 💯.

Hoe werkt het? Heel eenvoudig: open een plek op de kaart en klik op de delen-knop. Vervolgens kun je onderaan de QR-code bekijken en als PDF downloaden om in je uitingen te plaatsen. Wij zorgen ervoor dat hij altijd blijft werken.

Hetzelfde werkt voor de QR-code van een hele kaart: open de kaart en klik op de delen-knop.

Deel een plek met Wolf Maps.

Tips

Groener Groningen maakt duurzame ondernemers en initiatieven meer zichtbaar in Groningen. Zij gebruiken de QR-codes uit Wolf Maps om stickers en posters te maken die winkeliers voor hun raam kunnen hangen. Voorbijgangers zien dan direct dat ze duurzaam bezig zijn en onderdeel zijn van een groen netwerk.

Find in het netwerk van Groener Groningen.
  • Maak er net als Groener Groningen iets moois van en geef je eigen merk mee rondom de QR-code. Dit geeft vertrouwen waardoor bezoekers sneller zullen scannen.
  • Geef duidelijk het doel aan van de QR-code. Dus vertel dat je bijvoorbeeld een interactieve kaart gaat openen.
  • Biedt een alternatief in de vorm van een URL. Ook al worden QR-codes steeds meer gebruikt, nog niet iedereen is gek op QR-codes.
  • Met Wolf Maps weet je hoeveel bezoekers er via het scannen van een QR-code op de kaart komen. Koppel Wolf Maps met Google Analytics om gedetailleerde inzichten te bekijken.

Meer weten?

Wil je meer weten over QR-codes met Wolf Maps? Of wil je ook zo’n hippe sticker als Groener Groningen? Stuur een mail naar aljan@wolfmaps.com.

Backstage nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven hoe Wolf Maps zich ontwikkeld? Meld je aan voor onze backstage nieuwsbrief.