Nederland haarscherp van boven

Door Tim Sluis op 10 juni 2024
Elk voorjaar vliegt er een klein vliegtuigje over Nederland. Vanaf grote hoogte legt hij steden, dorpen en natuur vast op de gevoelige plaat. En dat levert fantastische beelden op.

Maar, wist je dat zogenoemde satellietbeelden of luchtfoto’s ook handig kunnen zijn voor jouw interactieve kaart? Bijvoorbeeld om een snel veranderende omgeving in kaart te brengen, maar ook om je kaart up-to-date te houden. In deze blog lichten we een van onze meest gewaardeerde features uit.

Wat zijn satellietbeelden en luchtfoto’s?

Luchtfoto’s, ze bieden een uniek perspectief op de aarde. Elk jaar worden er in Nederland luchtfoto’s geschoten in opdracht van verschillende lokale overheden en overheidsbedrijven zoals Het Kadaster, ProRail en Staatsbosbeheer. Haarscherp, actueel en voor iedereen beschikbaar. Natuurlijk is het juist voor kaarten die een verhaal vertellen over een sterk variërende omgeving essentieel om recente foto’s van dat ene stukje Nederland te gebruiken. Verhalen over een bouwproject, een uniek stukje landschap of een ander belangrijk (stedelijk) gebied.

De hoeveelheid brondata die aan een de luchtfoto’s van Nederland ten grondslag ligt is enorm. Voor de techneuten onder ons: een tegel van 1 km2 is 450 megabyte. Nederland is 41.500 km2, dat maakt de totale foto ongeveer 1,9 terrabyte (1.900 gigabyte) groot.

AI, drones en de toekomst voor luchtfoto’s

De snelle ontwikkeling van technologieën zoals drones, meer en betere satellieten en kunstmatige intelligentie verhogen de kwaliteit en nauwkeurigheid van luchtfoto’s. Daar worden wij wel enthousiast van! Grotere vraag en behoefte naar luchtfoto’s van een verscheidenheid aan sectoren, waaronder landbouw, natuurbehoud, stedenbouw, zorgen ervoor dat de beelden economisch aantrekkelijker worden voor een nog breder scala aan toepassingen. En luchtfoto’s en satellietbeelden daarmee ook nog eens sneller toegankelijk worden.

Een andere interessante ontwikkeling zijn de opkomst van bedrijven als SkyFi of Kavel10 waar je on-demand actuele satellietbeelden of luchtfoto’s kunt aanschaffen.

Luchtfoto’s van de beste kwaliteit

We gebruiken alleen luchtfoto’s of satellietbeelden van betrouwbare bronnen. Wel zo veilig en daarmee garanderen we een precieze weergave van de realiteit. Andere voordelen:

  • Actueel: luchtfoto’s worden gemiddeld één keer per jaar geactualiseerd. We vernieuwen de luchtfoto’s in Wolf Maps automatisch. Zo heb je altijd de nieuwste foto’s tot je beschikking zonder dat je hier zelf iets voor hoeft te doen.
  • Alleen de hoogste resolutie: de hoge resolutie geeft haarscherpe beelden die vaak beter zijn dan de foto’s van andere bronnen zoals Google, zeker in landelijke (minder toegankelijke) gebieden.
  • Strenge kwaliteitseisen: alle foto’s moeten qua kleur en positionering naadloos op elkaar aansluiten. De foto’s liggen precies op de juiste coördinaten waardoor de luchtfoto’s en topografische kaarten exact overeenkomen.

Jouw kaart, jouw luchtfoto’s

In Wolf Maps zijn de meest recente luchtfoto’s nu op aanvraag beschikbaar. In een mum van tijd publiceer je een kaart gebaseerd op de nieuwste luchtfoto’s van Nederland. Handig in een snel veranderende omgeving. Zoals Blauwestad, natuurparken waar extra focus is op natuurbehoud of plekken met een nieuw bestemmingsplan.

En natuurlijk, we houden de ontwikkelingen nauwkeurig in de gaten. Voor nu zijn we heel blij met de hoge resolutie beelden van Nederland en een werelddekking op een iets lager (maar nog steeds erg goed) niveau. Als we even verder mogen dromen en in de toekomst kijken, zou het zomaar kunnen dat we over een tijdje voor jouw specifieke gebied realtime satellietbeelden aan kunnen vragen. Maar zover is het nu helaas nog niet.

Wil je ook een verhaal vertellen op basis van actuele hoge resolutie luchtfoto’s? Stuur Tim een mailtje.

Backstage nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven hoe Wolf Maps zich ontwikkeld? Meld je aan voor onze backstage nieuwsbrief.