Nederland haarscherp van boven

Door Tim Sluis op 6 april 2022
De meest actuele luchtfoto's in Wolf Maps.

Elk voorjaar vliegt er een klein vliegtuigje over Nederland. Vanaf grote hoogte legt hij steden, dorpen en natuur vast op de gevoelige plaat. Elke pixel in deze foto staat voor 7 centimeter op de grond. En dat levert fantastische beelden op.

Vanaf nu ook beschikbaar in Wolf Maps.

In een mum van tijd publiceer je een kaart gebaseerd op de nieuwste luchtfoto’s van Nederland.

Open data

De luchtfoto’s worden elk jaar geschoten in opdracht van Beeldmateriaal Nederland. Dit is een samenwerkingsverband tussen lokale overheden, de Rijksoverheid en overheidsorganisaties als Het Kadaster, ProRail en Staatsbosbeheer. De foto’s zijn gepubliceerd als open data en gratis te downloaden op Beeldmateriaal.nl op PDOK.nl.

De hoeveelheid brondata die aan een de luchtfoto’s van Nederland ten grondslag ligt is enorm. Voor de techneuten onder ons: een tegel van 1 km2 is 450 megabyte. Nederland is 41.500 km2, dat maakt de totale foto ongeveer 1,9 terrabyte (1.900 gigabyte) groot.

Luchtfoto’s in Wolf Maps

In Wolf Maps zijn deze luchtfoto’s nu op aanvraag beschikbaar. In een mum van tijd publiceer je een kaart gebaseerd op de nieuwste luchtfoto’s van Nederland.

Handig in een snel veranderende omgeving, zoals bijvoorbeeld Blauwestad. Maar ook om een verhaal rijker te vertellen aan de hand van echte foto’s.

Nieuwsgierig? We hebben alvast een voorbeeldkaart gemaakt met een aantal verrassende plekken in het Nederlandse landschap. Bekijk de volledige kaart voor alle plekken.

Elk jaar nieuwe foto’s

Waarom geen satellietbeelden van Google of Mapbox?

  • Actueel: de foto’s van 2022 worden in de loop van dit jaar vrijgegeven. Wanneer dit gebeurt, vernieuwen we de luchtfoto’s in Wolf Maps automatisch. Zo heb je altijd de nieuwste luchtfoto’s tot je beschikking.
  • Hoge resolutie: de hoge resolutie geeft haarscherpe beelden die vaak beter zijn dan de foto’s van Google, zeker in landelijke gebieden.
  • Strenge kwaliteitseisen: alle foto’s moeten qua kleur en positionering naadloos op elkaar aansluiten. De foto’s liggen precies op de juiste coördinaten waardoor de luchtfoto’s en de topografische kaarten exact over elkaar liggen.

Bij Studio Wolf werken we eraan om open data makkelijk te ontsluiten en gebruiken in je kaarten. De komende tijd zullen we meer bronnen beschikbaar maken. Wil je een kaart maken op basis van deze luchtfoto’s? Neem dan contact met ons op.

Backstage nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven hoe Wolf Maps zich ontwikkeld? Meld je aan voor onze backstage nieuwsbrief.