3 boekentips voor ondernemers

Door Aljan Scholtens op 1 juni 2022
Dit zijn drie boeken die mij als ondernemer inzichten hebben gegeven en telkens een stapje verder hebben geholpen.

Dit artikel is oorspronkelijk geplaatst in de Boekbazen nieuwsbrief.

Wat is Wolf Maps?

💬 Je kent vast wel de papieren kaart (of een informatiebord) van een natuurgebied met allemaal interessante plekken en routes erop. Die maken wij digitaal.

Wolf Maps is een tool voor organisaties waarmee je mooie, interactieve en deelbare kaarten kunt maken. Net als het ontdekken van een kaart zie ik mezelf ook een beetje als een ontdekker.

Van een design-agency naar landschapsfotograaf en vervolgens weer naar een digitaal product. Ik ben in mijn hart een digitale maker die af en toe ook onderneemt.

👇 En bepaalde boeken hebben mij hier goed bij geholpen.

Atomic Habits

Atomic Habits - James Clear

Ik houd altijd al van structuur. Mijn compagnon vertelde mij eens dat ik gestructureerd aan de buitenkant ben, maar in mijn hoofd nogal chaotisch. Dus als een boek mij structuur kan brengen: dan graag!

Een paar jaar terug stortte ik mij volledig op landschapsfotografie en wilde daar mijn vak van maken. Toen heb ik Atomic Habits van James Clear gelezen. Het hielp mij om in mijn ééntje gewoontes aan te leren.

Dan ging het om

 • 🎬 Videos opnemen
 • 📞 Iedere week mensen te contacten
 • 📷 In de ochtend om 5 uur opstaan voor het blauwe uurtje etc.

Want heel eerlijk, dat vind ik in mijn eentje een stuk lastiger dan in een team.

Dit zijn twee hele belangrijke take-aways uit het boek geweest voor mij:

 • 🎸 Begin klein. Als ik met iets nieuws begin wil ik er direct vol voor gaan. Stel ik wil gitaar leren spelen: dan doe ik dat het liefste 2 uur per dag, maar binnen 2 dagen houd ik dat al niet meer vol en laat ik de gitaar liggen… Maar als ik mezelf aanleer om iedere dag 5 minuten te spelen is het veel eenvoudiger om de gitaar erbij te pakken. En 5 minuten iedere dag is meer dan na 2 dagen niet meer spelen.
 • 🎽 Triggers. Ik ben niet zo’n sporter, maar het is wel goed voor me. James geeft als tip om je sportkleding de dag ervoor al klaar te leggen. Op een plek waar je langs loopt, dan maak je de stap om te gaan sporten veel kleiner. Geef je brein dus kleine triggers.

Het mooie van dit boek is dat James heel gestructureerd, en op basis van degelijke onderzoeken het boek met je doorloopt. Ook geeft hij duidelijke handvatten om aan de slag te gaan.

Vooral in het begin van een onderneming is dit enorm waardevol, omdat je houvast hebt aan de gekozen gewoontes. Oh trouwens, het boek gaat ook over slechte gewoontes afleren. 😉

It Doesn’t have to be Crazy at Work - Basecamp

Mijn compagnon Tim en ik zijn in januari 2021 opnieuw samen een bedrijf gestart nadat we 5 jaar beiden iets anders hebben gedaan. Vlak daarvoor hebben we It Doesn’t Have to be Crazy at Work van de mannen van Basecamp gelezen. Dit boek zegt dat je niet mee hoeft te gaan in de gekte van bijvoorbeeld 60-urige werkweken. En dat het anders kan. Een goed voorbeeld zijn applicaties zoals Slack en Teams waarin je continu aanwezig moet zijn en er vaak verwacht wordt dat je snel reageert.

Dit boek legt goed uit wat de gevolgen zijn: je raakt sneller uit je focus, waardoor je minder tijd hebt voor je echte werk. Met als gevolg dat je het dus drukker lijkt te hebben. Ze praten ook liever over JOMO (Joy Of Missing Out) in plaats van FOMO (Fear Of Missing Out). In deze tijd lijkt het alsof we overal van op de hoogte willen blijven, maar het is vaak beter om dit niet te willen. Want heel eerlijk, dat lukt je toch niet.

Kortom, het boek gaat over een fijnere bedrijfscultuur met

 • minder chaos
 • minder stress &
 • minder druk

Handig voor een bedrijf, maar ook als je in je eentje werkt.

Door de voorbeelden in de maatschappij kun je het idee hebben dat je ook in je eentje op je tenen moet lopen. Voor mij is dit boek een goede reminder, omdat ik een burn-out heb meegemaakt waarbij ik strugglede tussen er vol voor gaan en de rust zoeken om op te laden.

Verslaafd aan Denken - Jan Geurtz

Jaren terug zat ik in een burn-out, stopte ik met mijn bedrijf en ging mijn relatie na 10 jaar over. Best pittig dus, en je kunt je voorstellen dat ik veel aan het malen was:

 • Maak ik de juiste keuzes?
 • Ben ik wel goed genoeg?

Rond die periode kreeg ik letterlijk het inzicht dat ik verslaafd was aan denken. Dus ik Googelen op ‘verslaafd aan denken’ en kom ik Verslaafd aan denken van Jan Geurtz tegen. Direct gekocht en 2 keer gelezen.

Eigenlijk gaat dit boek niet per se over functioneel denken, maar over de identificatie met je gedachten. Het probleem is dat we denken dat we onze gedachten zijn. Maar dat is niet zo. Je kan je gedachten beter zien als het kloppen van je hart. Je kan je gedachten niet stoppen, je kan ze alleen herkennen en observeren.

Het is een spiritueel boek. Maar ik denk dat het voor iedereen interessant is, omdat je kritisch leert kijken naar je eigen denken. Want dat nemen we vaak voor lief aan, terwijl we daar dus iets mee kunnen doen: herkennen en voorbij laten gaan.

📘 Bonusboek

The meaning in the making van Sean Tucker is vooral geschreven voor makers, maar iedere ondernemer is naar mijn mening ook een maker. Het boek behandelt thema’s zoals:

 • Controle
 • Kritiek
 • Betekenis

Een mooi hoofdstuk gaat over ‘shadows’: we willen vaak de moeilijke momenten in ons leven overslaan, maar in deze periodes ontstaan vaak ook de meest creatieve inzichten. Sean geeft aan dat we onze schaduwen het beste kunnen omarmen.

Als ondernemer herken ik deze periodes ook heel goed. Zijn boek helpt me om deze periodes beter te leren accepteren en het nuttige eruit te halen.

Epiloog

Ik denk dat in de boeken die ik lees een patroon zit. Ze hebben vaak thema’s die helpen bij kalmte. Niet alleen maar boeken die meer van je vragen. Ik denk dat het voor veel mensen een grote uitdaging is om rust te vinden in alle drukte én toch hele mooie dingen te kunnen maken. En blijkbaar zoek ik precies dat.

Meestal zoek ik ook geen boeken, maar komen ze op mijn pad:

 • door het lezen van een artikel
 • door het luisteren van een podcast of
 • door een aanbeveling van een bekende

Het zijn boeken die ik instinctief graag wil lezen.

Ik lees iedere dag wel eventjes in een boek, maar in rustige periodes verslind ik er nogal wat. Ik lees in zo’n periode meerdere boeken tegelijk. En lees ze ook allemaal uit. Zowel fictie als non-fictie.

Het liefste zou ik zelf fictie willen schrijven. Ik heb ideeën en verhalen genoeg in mijn hoofd, alleen heb ik moeite met het schrijven zelf. In de toekomst wil ik hier aan werken door kleine gewoonten (zie Atomic Habits hierboven) op te zetten om bijvoorbeeld iedere dag te schrijven, te leren en andere beginnende schrijvers te ontmoeten.

Maar alles op zijn tijd.

Nu vooral aandacht voor mijn gezin en Wolf Maps 😉

Backstage nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven hoe Wolf Maps zich ontwikkeld? Meld je aan voor onze backstage nieuwsbrief.